Voegwerk vernieuwen: uithakken, uitslijpen en opnieuw invoegen

Na verloop van tijd raken voegen verouderd en beschadigd. Uw muur ziet er in veel gevallen dan niet meer zo fris uit. Tevens kan een slechte voeg leiden tot vochtproblemen in uw (spouw)muur. Een oplossing kan dan zijn het uithakken en opnieuw laten invoegen van uw gevel. Nieuwe voegen zijn er in vele soorten en maten.

Ontdek alle soorten voegen

Uithakken en uitslijpen van voegen

Het uithakken van voegen is een specialistische klus. Het voegwerk dient vierkant uitgeslepen of uitgehakt te worden tot aan de gezonde metselspecie. Het uithakken of uitslijpen moet zeer nauwkeurig worden uitgevoerd, zodat er zo min mogelijk beschadigingen aan het bestaande metselwerk ontstaan. Afhankelijk van de staat van uw bestaand voegwerk maken wij een keuze van het toe te passen gereedschap en welke methode het meest geschikt is. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het uithakken van uw voegen.

Vraag direct een offerte aan

Opnieuw voegen van gevels

Voegen zijn er letterlijk in vele soorten en maten. Elke voegsoort heeft specifieke kenmerken. Buijs Project brengt graag het beste advies uit om u een kwaliteitsvoeg op maat te leveren. Hieronder een aantal voegsoorten op een rijtje.

Dilatatievoeg

Door weersinvloeden en temperatuurverschillen kunnen gebouwen werken. Dit betekent dat er op de gevels krachten ontstaan die scheuren kunnen veroorzaken in het voegwerk. Om dit te voorkomen wordt er vaak gewerkt met een zogenaamde dilatatievoeg. Deze voeg loopt van boven naar beneden en scheidt als het ware twee gevels. In de voeg wordt een flexibel materiaal aangebracht zoals een kit of vulband die kan meekrimpen of oprekken met de gevel. Hierdoor kan het scheuren van de gevel voorkomen worden. Vooral oudere panden hebben vaak geen dilatatievoeg en deze panden zijn hierdoor veel gevoeliger voor scheurvorming.

Doorgestreken voeg

Dit is een van de de meest toegepaste voegsoorten. Dit komt door de zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Bij deze manier van voegen wordt de voeg stevig aangedrukt. Hierdoor is de voeg sterk en wordt de muur goed afgedicht. Daarbij komt dat de voeg in een groot aantal kleuren te maken is. Voeg en steen kunnen hierdoor indien gewenst vrijwel de zelfde kleur krijgen.

Gladde voeg

Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze voeg zeer glad afgewerkt. De stenen en het voegwerk kunnen hierdoor tot een zeer egaal oppervlak verwerkt worden. Glad voegwerk is vakwerk dat relatief veel tijd vergt. Echter als er van echte vakmensen gebruik wordt gemaakt, wordt het resultaat bijzonder en krijgt de gevel een opvallend uiterlijk.

Kamvoeg of borstelvoeg

Dit is meestal de goedkoopste voegsoort. Door de zogenaamde borstel- of kambewerking is deze voeg minder duurzaam dan andere voegsoorten en leidt veel sneller tot problemen. Doordat deze voeg vrij open is van structuur wordt de opname van vocht vergemakkelijkt. De voeg gaat hierdoor eerder werken wat sneller kan leiden tot problemen.

Knipvoeg of snijvoeg

Deze klassieke manieren om voegwerk uit te voeren worden veel toegepast bij oudere panden met een monumentaal karakter. Het voegwerk ligt als het ware op de gevel waarbij de voeg aan de boven en onderzijde wordt afgeknipt of afgesneden. Vandaar de naam knipvoeg en snijvoeg. Deze zeer ambachtelijke wijze van voegwerk kan alleen uitgevoerd worden door ambachtslieden die hun vak tot in de haarvaten beheersen. Buijs Project kan de juiste specialisten inzetten om deze voeg voor u te realiseren.

Schaduwvoeg

Doordat deze voeg aan de bovenkant iets terugwijkt, ontstaat er een schaduwwerking die deze voegsoort zijn naam geeft. Vooral als er direct zonlicht op de gevel valt, heeft dit een opvallende werking die de woning of het gebouw een bijzondere uitstraling geeft.

Al meer dan 50 jaar ervaring!

Al meer dan 50 jaar kunt u rekenen op de vakkundige oplossingen van Buijs Project. De hoogste kwaliteit staat altijd centraal. Of het nu gaat om de renovatie van uw woning, bedrijfspand of zelfs een monument. Bij Buijs Project B.V. bent u aan het juiste adres.

Wilt u meer informatie?
Vraag een offerte aan.

Persoonlijk advies? Bel ons op +31 (0)164 66 03 70
Offerte aanvragen